Текст који би био погрешно схваћен, да је објављен 8.марта

Posted: 3 маја, 2012 in друштво, коментари

У Републици Српској пријављено је 155.890 незапослених, од тога 74.197 жена. Просто питање: Зашто не пише: Од тога 81.693 мушкарци?

Из неког разлога, све је већи притисак у медијима који требају показати како су права жена угрожена и како их треба побољшавати.

Најгора ставр је што је медијска кампања довела до таквог стања свијести, да чим желите рећи нешто што одступа од ствари које се говоре о родној равноправности, ви морате да нагласите како не мрзите жене и како нисте против равноправности. Дакле, морате обавезно нагласити да сте и против насиља над женама, или рећи да жене имају право да одлучују о себи и саме воде свој живот.

То би требало да се подразумијева, али не. Све ће вам то прикачити ако се осмјелите да кажете како у читавој родноџендерфемини кампањи има толико тоталистичких-фашистичких образаца, да је то језиво. Погледајте.

Како вам звучи. Кажњаваће се онај ко нема довољно запослених жена. Шта ће то изродити, равноправност, или ће свако ко запошљава, гледати ко је ког пола, па ће му и то бити битна улога, дакле основ за (позитивну) дискриминацију. Наравно, ући ће и мушкарци у тај трип, па ће се свако тужакати на полној основи.

Квоте не дају резултате, ма колико то мислиле од живота одвојене технократе ЕУ. Квоте вјештачки пумпају статистику, али остављају посљедице које ће тек дати резултате. Свака дискриминација, па и позитивна, је дискриминација, и штетна је. Рецимо, квота од трећине кандидата женског пола на изборним листама није дала никакав ефекат у повећању броја жена у парламенту (јер логично, никоме пол није мјерило када за неког гласа) али је довео до тога да странке морају да калкулишу кад праве листе не по квалитету политичара, већ и по његовом полу.

У прилогу језиво звуче статистички докази неравноправности. Ок, статистички нас и политичари убјеђују да супер живимо, то би требао да буде доказ да не мора све бити тако. Просто је невјероватно да постоје овакви резултати (а да нису узроковани другим факторима осим пола) а да не пукне социјална бомба. На примања утиче више фактора, један је образовање, стручна спрема, радно вријеме (у ЕУ постоје опције да жене изаберу краће радно вријеме да би биле са дјецом, па до тога да није исто да ли радите исти посао у фирми која ради добро, и оне која ради слабо. Вјерујем да фактора има много више и утичу много више него полна припадност.

Или да обрнемо: Ако жене раде за 1 5 посто мање пара, зар ником до сада није пало на памет да поотпушта мушкаре и запосли жене те тако уштеди на радној снази. Или бар да већ једном видимо исјечке са платног списка двоје људи различитог пола, у истој фирми, на истом послу.

Појмови: Равноправност и једнакост

То многи још нису разлучили. Равноправност је једнакост у правима. Ту нема дојмова и утисака. Неравноправност је постојала кад се жене нису могле школовати, када једноставно није постојала опција да се упишу. (Не)Једнакост је то што немамо сви исте моћи и могућности. Неко док студира моа радити да би платио школовање и живот, па не стиже учити.

Говорити о неравноправности, док је за мушкарце старосна граница за одлазак у пензију 65, а за жене је 60 година, је смијешно. Наравно, жене имају проблема, превасходно у сфери мајчинства и посла. Закон их штити у томе да им је посао загарантован уколико затрудне, али је проблем што се дозвољава да се закон крши, као што се много закона крши, јер је државна управа немоћна, или жмири на проблем.

Са друге стране, закон не може утицати на то што жене морају да балансирају са каријером и породицом. То је ствар избора, и тешко је очекивати да ће бити уведен орден запослене жене и мајке, и неки борачки додатак зу то име.

Ја то тако, оквирно и угрубо, на прост осјећај да у овоме нешто не штима. Има оних који то објасне боље са више детаља.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s