Знање и пропаганда

Posted: мај 1, 2012 in коментари
Ознаке:, , ,

ImageНезапослени драматурзи су се досјетили да се учлане у све могуће странке, провјере шта нуде и да ли је заиста могуће да без странака нема живота. Сем тога, да би показали агилност као нови чланови, послали су партијама дорађени текст говора Знање и пропаганда који је Гебелс држао 1928. 

У питању је слово о пропаганди, како освајати масе и ширити идеје. Све што се ради у политици од како је свијета и вијека. Само су сад промијењени термини из пропаганде у политички маркетинг.

Након дјела, сви знају шта је писац хтио рећи, а мени се занимљивим учинило то што је један од коментара био „како се у времену кризе све то лако може поновити“. Мање се помиње које су се странке највише одушевиле текстом (ДС и ЛДП), а које су рекле да имају пречих послова (ДСС).

Нема сумње, Гебелс је на пољу пропаганде био маг. Сам наслов је одличан. Али да не испуштамо суштину, ништа он не говори што се не говори у свим партијама и на свим митинзима. и Одвајкада. У питању су општа мјеста, стандардне пароле које су свуда исте. Нити су због тога данашње пароле нацистичке, нити је нацизам нешто мимо свијета (у аспекту политчке борбе).
Ево само примјера, са слике. Колико се само спомиње велика европска породица народа, јединствена Европа и све данас познате фразе у нацистичкој пропаганди? Много, много, али не значи да ће данашњи еврофанатици одмах почети да нас тјерају у логоре. (методе су узнапредовале).

Ванвременско зло

Постоји читава једна школа мишљења која се развила у САД међу интелектуалцима јеврејског поријекла, како су Хитлер и нацистичка Њемачка били, у најкраћем, оваплоћење исконског зла, да их је надахнуо сам сатана, и да је све то што се десило у другом свјетском рату било зло нељудског поријекла. Сам врхунац историје и зла, после чега се више нема шта догодити. После су се чудили како су на суђењеу нацисти имали неке „људске особине“.

По томе слично, све што има везе са поменутим периодом је само по себи зло. Ако се каже да је Хитлерова Њемачка имала економски раст док свијет грца у кризи, релативизујеш историју. Ако се каже да је Гебелс, осим што је био сулуди антисемита, сјајан по питању маркетинга, латентно их подржаваш. Ако не знаш напамет неки његов говор који ћеш препознати и одмах усудити, у стању си да постанеш нациста.

То је црно-бијело учење историје, без контекста. Хитлер је одлучио да се шири на исток, јер су старе силе попут Британије поклопије све остале колоније, из којих је црпила ресурсе, и њима продавала своје производе. Силна њемачка индустрија није могла ништа извести у, рецимо, Индију, која је под енглеском шапом. Ширење је логично.

То што се шире на исток је било „поздрављено“ од стране запада. Амерички индустријалци (типа Форд. Не купујте та аута, то је злочин!) су финансирали Хитлера у раној фази, јер би се свакако окренуо на Русију против тих комуниста, а Русија је свакако богата земља коју треба раскомадати. Немали број америчких генерала, након што су сачекали да Руси изгину освајајући Берлин, сматрало је да треба одмах по капитулацији Њемачке напасти СССР. Не треба заборавити ни да су СССР и Њемачка заједно почели рат нападом на Пољску. А ни да су из СССР позиали Француску и Велику Британију у савез, да би одбили Њемачку од започињања рата.

Суштина је да нема добрих и злих, нема црних и бијелих. Интереси су свуда, и силни не бирају средства како до њих.

znanje i propaganda gebels oni zive uclanili se u sve politicke stranke

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s