Смрт штампе

Posted: април 30, 2012 in медији
Ознаке:,

Штампа ће нестати, то је извјесно. Неће изумријети баш све и неће у једном моменту, али промјене ће се десити. Аргумент оних који ће одмах сад преврнути очима је: Али боље је листати, ја више волим да имам новине у руци.

А долазе генерације којима се не листа. Они су навикли на интернет, и не познају живот без њега. Истовремено, папир је све скупљи и штампање се све мање исплати. Што се тиче брзине информација, интернет се намеће као конкуренција телевизији. Штампа је поједена.

Већина новина, барем код нас, нема интегрисане редакције. Имају сајтове, али на њима се понашају у стилу: „Ако овде понудимо садржај, шта ће продати новине.“ Не размишљају да људи не желе куповати информације од јуче. Они не праве приче, не оживљавају информације, само преносе оно што се десило (а већина тога нису вијести, већ промоција), а све то је већ виђено јуче на ТВ и интернету.

У питању су генерације које не разумију ни све од побројаног, ни то да није битан „носач информација“ већ садржај. Главна разлика је између оног што се чита, и оног што се слуша и гледа. Није битно да ли је нешто написано на папиру или на сајту. Исто тако, људи не иду на сајтове да би гледали видео прилоге. Неки да, али их је јако мало.

Издавачи неће још увијек прећи на интернет и угасити штампана издања, јер не знају како да пребрину бригу прихода. Са новинама је засад сигурније, оглашивачи разумију тај посао, још увијек се продаје, али то не значи да ће остати за 10-ак година. Могуће је да ће преживјети штампа  попут Националне географије, која ће имати своје претплатнике без обзира на цијену. Остали још увијек траже прави начин за транзицију.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s