Свети Трифун и принадлежности

Posted: фебруар 14, 2012 in друштво, коментари

Просто постаје смијешно, да у немоћи да се огради од Дана заљубљених, а њиме и Валентинова, СПЦ рибрендингује Трифундан.

„Црква Светог Трифуна слави као великомученика који је пострадао за хришћанску вјеру, не искључујући његов значај као заштитника брачне љубави и вјерности које су дио хришћанске проповиједи.“

Како, зашто, откуд Трифун у брачној љубави, нико не зна. Међу Србима се поштовао као заштитник виноградара, што наводи да је (попут конвертовања громовника Перуна у Светог Илију) ту некад негдје било и неко божанство паганског периода које је било задужено за ресор виноградарства.

Пошто се СПЦ не зна борити са навикама омладине да више воли западне дан мјесецослова, несретни Трифундан је на удару, ни крив ни дужан. Запао је на дан некаквог Валенитна, заштитника љубави, па се мора начинити и инжињеринг по коме ће и Трифун постати исто. Такав му дан запао. Да је пао на Ноћ вјештица (Хелоувин) добио би особине борца против мрачних сила. Ако СПЦ замијени календар и уведе онај најпрецизнији, Миланковићев , Трифундан ће се помјерити 13 дана, и ето јада. Ко зна шта ће онда постати.

Иначе, данас сазнајем да Свети Трифун у свом ресору осим винограда и брачне љубави има и још много принадлежности, па је заштитник од поплава (ок, није он крив што је потопљена Бијељина, већ ХЕ Мратиње на Пиви) и штошта.

Што чинити. Нисам сигуран, но барем оставити Трифундан на миру, и престати у медијима са потенцирањем „данас су прослављени празник великомученика Трифуна и Валентина, који припада католичкој културној традицији“. Пошто не видим да се уз Јовањдан не објашњава да ли је успут и неки католички, јеврејски, кинески… празник, онда Валентина уопште не треба спомињати. кад се у рубрици забава помене Дан заљубљених, успут (може а и не мора) објаснити да је то због неког чике који је вјенчавао људе, па га убили, и тако.

Иначе, никад ми није било јасно кад је почео први српски устанак, 14. или 15. и мени су свјетовни празници обавезнији, као што се држави мора плаћати порез, а цркви се даје милостиња. Тако да је данас годишњица оснивања савремене српске државе.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s